Het verleden van 2000 tot 2021

Hoe Oud-Beijerland om Even Buiten heen is gegroeid.

Nu anno 2018 is er heel veel rondom gebouwd en kan je bijna zeggen dat de stee in het centrum ligt. De laatste 50 jaar is Oud-Beijerland heel hard gegroeid.

 

2000

2018


Oud-Beijerlandse boer Knoot nu definitief gestopt

Door Kees van Pelt, Het Kompas 14-07-2000

 

OUD -BEIJERLAND

Op het smalle pad, hooguit 25 meter verwijderd van de boerderij waar hij met zijn broer en zus aan de Beneden Oostdijk al decennialang woont, kom ik hem tegen. Boer Knoot. 70 jaar. Veeboer in ruste. Vergezeld door een hond met de uit- straling van een echte ouderwetse waakhond. Zo één die vermoedelijk niet blaft maar bijt.

 

Als één van ons twee niet snel opzij gaat zullen we gegarandeerd met onze fietsen op elkaar botsen. Omdat ik vind dat hij hier, zo dicht bij zijn eigen bedrijf, meer thuishoort dan ik, stop ik en maak plaats zodat hij er langs kan. Eerlijk gezegd ook wel een beetje uit ontzag voor de hond. Boer Knoot. Beroep en achternaam. Meer weet ik niet van hem. Hij knikt ter begroeting en voordat ik terug kan knikken hoor ik mijzelf vragen; , "U bent toch gestopt met uw bedrijf?" Hij stopt. De hond loopt gelukkig door. "Dat klopt. Ik heb aan de Oud-Beijerlandse Langeweg nog wel een hoek grasland.

Dat is alles. Dat stuk zou ik eigenlijk wel willen verkopen maar dat zal niet meevallen. De voorzitter van ruilverkaveling
zei in de jaren zeventig, toen alle landerijen opnieuw werden verdeeld, dat het helemaal niet uitmaakte waar ik zou gaan boe- ren en dat ik dus het stuk dat aan mij werd toegewezen gerust kon accepteren. Maar hij had geen gelijk. Op dat gedeelte is toevallig wel de A4 gepland. Dat stuk raak je daardoor natuurlijk moeilijk kwijt. Als die weg er ooit mocht komen dan zullen ze hem precies over mijn stuk grond aanleggen. Ik hou dan een drie en een vijfhoek over. Daar kun je niet zo veel mee. Maar ja, ze zijn in 1967 al over de A4 begonnen en hij ligt er nog steeds niet."

Koeien

"Tientallen jaren, vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst, heb ik aan de Langeweg mijn koeien gemolken. Met de trekker. De melktank mee op een kar. Ik sprak laatst iemand die op de Koninginneweg woont en die zei me die hij de klok erop gelijk kon zetten. Zeven uur 's morgens heen en half negen weer terug.
Maar ja, dat is allemaal verleden tijd. Ik ben het eerst gestopt met het houden, van varkens. Ik moest namelijk een wasstraat aanschaffen voor die beesten.

Voordat ze 'op transport gingen zouden ze door zo'n wasstraat moeten lopen. Allemaal nieuwe Europese regels. Dan ga je eens goed rekenen. Je leeftijd telt dan uiteraard ook mee. Het zou een behoorlijke financiële investering ' vergen. Toen hebben we de varkens maar van de hand gedaan. De Algemene Inspectiedienst rijdt nu rond en deelt bekeuringen uit aan bedrijven die niet zo'n wasstraat hebben aangeschaft. Wij zijn zogezegd op
tijd gestopt. Daarna waren de koeien aan de beurt. Nu hebben we alleen nog een paar schapen lopen. Die houden het gras kort in de boomgaard. Dat scheelt weer maai werk." Weemoedig laat Knoot zijn ogen
over zijn bezittingen dwalen. Hij voldoet exact aan het beeld dat velen van een boer hebben. Ketelpak. Oud grijs colbertjasje. Een stompe sigaar recht onder zijn neus, de lippen lichtjes ge- tuit. Wat plukjes stro achterop de al flink kalende schedel. En natuurlijk een diepbruine teint van een langdurig verblijf in de open lucht. Alleen de klompen ontbreken. In plaats daarvan
draagt hij slippers. Hij leunt op zijn stuur en vervolgt zijn mono- loog. "Op de plaats waar nu de boerderij staat schijnt vroeger zelfs een kasteel te hebben gestaan. Het kasteel van Putten. Jacoba van Beijeren heeft daar nog in gewoond. Haar zus Sabina woonde in de Oost Voorstraat. Er zijn al verschillende mensen bij me geweest die graag met een metaaldetector ons erf zouden afzoeken. Het kasteel is afgebroken en op die plaats is vervolgens onze boerderij 'Even Buiten' gebouwd. Op een maandagochtend in 1922 is het hele spul echter afgebrand. In hetzelfde jaar is ook, vreemd genoeg eveneens op een maandagochtend, de verderop aan de Beneden Oostdijk gelegen boerderij 'Dijkzigt' afgebrand. Daar heeft de eigenaar nog een tijdje voor vast gezeten. Omdat hij tot z'n nek in de schulden zat. Hij werd er van verdacht de boel zelf te hebben aangestoken.
Maar dat is nooit bewezen. Onze boerderij, evenals 'Dijkzigt' trouwens, is al snel herbouwd. Het woonhuis met nieuwe, de er
achtergelegen schuur met gebruikte, afgebikte stenen. De vorige eigenaar ging altijd op dinsdag naar de veemarkt. Daar werd dan, zeker als men goede zaken had gedaan, stevig gedronken. De man reisde altijd per tram. Die stopte dan voor de boerderij en vervolgens kon men de man zo uit het rijtuig rollen."

"Er is ooit eens een man bij me geweest die in 1922, hij was toen 4 jaar oud, de eerste steen nog had gelegd. Bij de aanblik van
die eerste steen, met daarop zijn naam, brak hij spontaan in huilen uit. Of hij de steen mocht hebben. Omdat ik op die plaat toch een raam wilde hebben, heb ik de steen er maar uitgehakt en aan die man gegeven."

'Wurruft'

"De boerderij trok altijd veel bekijks van jongens. Ik had er soms wel 12, 13 op de 'wurruft'. Soms maakten ze ruzie, maar dan stuurde ik ze uiteraard weg. Het gebeurde wel dat ze er 's avonds om II uur nog waren. Dan werd ik gebeld door hun ouders waar hun kinderen bleven en dat ze naar huis moesten komen. Wilden ze niet weggaan voordat een varken had gebigd of een koe had gekalfd. Prachtige vonden die gastjes dat. liet boerenleven. Tegenwoordig den- ken de kinderen dat de melk in een fabriek wordt gemaakt. Hoe is het toch mogelijk, hè?" "Ik heb in de boomgaard nog wat hoogstamfruitbomen staan. Die geven nog vruchten met een smaak die de mensen van tegenwoordig niet meer kennen. Trouwens jaren geleden, de veiling bestond nog in Oud-Beijerland,
vertelde een fruit inkoper mij al dat mijn Claps de lekkerste waren die hij ooit had gegeten. Die man was echt gek op die peren. Tegenwoordig moet alles snel groeien, het is allemaal water. En heus niet alleen in Neder- land. De sinaasappels van tegenwoordig hebben een schil zo dik als m'n duim. En ze zijn zo droog als. een hor. De mensen weten helemaal niet meer wat lekker is. Het is jammer, maar er verdwijnt zo steeds meer van vroeger. Er verdwijnen ook steeds meer kleine boeren. Het valt tegenwoordig helemaal niet meer mee om de kost te verdienen.

Zeventig procent van de boeren moest het afgelopen jaar rondkomen met een inkomen dat nog onder het bestaansminimum ligt. Maar ja, wat wil je ook? De voedingsgewoonten veranderen in rap tempo. Er worden geen aardappelen meer gegeten. Ik zag in de krant laatst een foto van een boer die 250 ton aardappelen op zijn erf had' gestort. Gratis af te halen. Dat zegt toch genoeg? De mensen eten macaroni, rijst en weet ik wat niet allemaal. Maar geen aardappelen en groenten. Nou, wij eten met z'n drietjes nog een kist aardappelen in de veertien dagen. De boeren krijgen niet eens de kostprijs voor hun producten. Ik kreeg jaren geleden nog meer dan een gulden voor een liter melk. Nu is dat nog maar vierenvijftig cent. Vierenvijftig cent!
Er is in de supermarkt nu al melk te koop voor 79 cent een liter. Het is net water. De room is eraf gehaald en het is gepasteuriseerd. Wie drinkt er nu zoiets?"

Fiets

Boer Knoot schudt z'n oude grijze hoofd en probeert het stompje sigaar aan te steken. Het lukt hem niet. De wind is te sterk.
Achter hem nadert een jongen op de fiets. De hond, die inmiddels is komen teruglopen, hapt nijdig naar de blote benen van de fietser. De jongen slingert en komt bijna ten val. Deze onverwachte aanval, het onvermijdelijk gevolg van de territoriumdrift die nu eenmaal eigen is aan een ouderwetse waakhond, komt de hond op een bestraffing van zijn baas te staan. Het dier laat, op luid commando van diezelfde baas, de jongen met rust en gaat, eveneens op commando, gedwee op het asfalt zitten.De jongen werpt een vernietigende blik naar boer Knoot. De jongen heeft vermoedelijk nooit op 'de wurruf gespeuld' bij boer Knoot en kan daarom eenvoudigweg ook niet op de hoogte zijn van de kwaliteiten van de waakhond van 'Even Buiten'. Daar begrijpt zo'n gozer niets van. Even kruist mijn blik die van de hond. Een fractie van een seconde kijken wij elkaar recht in de ogen. Zag ik het nu goed? Knipoogde het beest? Kunnen honden eigenlijk knipogen?

 

Foto's van de werkzaamheden in deze periode


Interview met Rinus Knoot in Hoeksche Waard magazine, mei 2010 door Silvia Extra


In de sneeuw                                                                                   14-02-2021


Online fotoalbum '' bij boer Knoot ''                                          26-04-2021

van Maurice Knoot


De woonwijk Even Buiten

Nieuwe woonwijk met veel waterpartijen en groen 'Even Buiten' krijgt allure

 

Boerderij 'Even Buiten' waaraan de nieuwe wijk haar naam ontleent.

OUD-BEIJERLAND 

Op het huidige terrein van SHO, atletiekvereniging Spirit en Tennisvereniging Oud-Beijerland wordt door Maasstede in samenwerking met de gemeente de nieuwe woonwijk 'Even Buiten' gerealiseerd.Kenmerkend voor deze nieuwe wijk is de hoge kwaliteit van de woningen en hun riante ligging tussen veel water-
partijen en groen. "De norm voor de aanwezigheid van water in Poortwijk was 6 procent. In 'Even Buiten' is dat percentage 28", aldus gemeentelijk projectleider stedenbouwkundige D. de Geus.  Het plan omvat 153 woningen in grote variatie: appartementen, woningen met zorgconcept, vrijstaande woningen, geschakelde woningen en patiowoningen. De nieuwe wijk wordt een hoogwaardige schakel tussen Poortwijk en het centrum.

De nieuwe wijk dankt haar naam aan de nog bestaande boerderij 'Even Buiten' aan de Beneden Oostdijk. Het nu te bebouwen gebied behoorde ooit tot de hoeve. Destijds was fruitteelt kenmerkend voor Oud-Beijerland. Om het specifieke karakter terug te brengen in de wijk worden op een openbaar
groenperceel hoogstaande perenbomen geplant. Ook zal bijzondere aandacht besteed worden aan afscheidingen met hagen en leilinden. Tevens is het de bedoeling om in de groene long van de wijk een tennisbaan te handhaven en wel op ongeveer de locatie waar zich thans de tennisbanen van TVO bevinden. Er is nog niet bepaald of deze tennisbaan uitsluitend bestemd wordt voor wijkbewoners of ook gebruikt mag worden door bewoners van omliggende wijken.


Het bouwplan is op te splitsen in drie zones: losse appartementengebouwen aan de Sportlaan, appartementen en vrijstaande woningen op het eiland en geschakelde en vrijstaande woningen in de boomgaard aan het water. De bouw is gepland in twee fasen. Opzet is in oktober volgend jaar te beginnen
met de bouw van de eerste honderd woningen. "Heel nadrukkelijk is gestreefd naar een goede samenhang van de drie onderdelen van het plan", benadrukt De Geus. Het groene licht voor de eerste fase kan nog niet worden gegeven omdat er eerste diverse procedures doorlopen moeten worden. Zo moet het
plan nog worden goedgekeurd door de Provinciale Planologische Commissie (pPC) om vervolgens een artikel 19 procedure op te kunnen starten om het sportterrein de bestemming 'wonen". te geven.
"Onze inschatting is dat de goedkeuring van de PPC geen problemen oplevert omdat er bij de ontwikkeling van het plan steeds nauw overleg met die commissie is geweest", aldus De Geus. De opzet van de woningen met zorgconcept is positief ontvangen. "Het betreft woningen waarbij een huis-meester aanwezig is. De woningen zijn ontwikkeld met de doelstelling om ouderen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De bedoeling is dat de bewoners 'zorgpakketten ' kunnen kopen of huren vanuit het nabij gelegen zorgcentrum Sabina", aldus wethouder de Man. Deze zorg appartementen zijn fraai gesitueerd in het midden van
het plan aan een dertig meter breed water en met uitzicht op de groen- strook met perenbomen. Aan de woningen met hoogwaardige architectuur komt ook een aardig prijskaartje te hangen. De zorgappartementen komen naar schatting op een prijs van 500.000 gulden, de vrijstaande woningen op ongeveer 800.000 gulden, de semi-vrijstaande op 600.000 en de geschakelde dan wel type twee onder één
kap op 400.000 gulden. De prijs van een patiobungalow is 300.000 en een appartementen woning aan de Sportlaan op 250.000 gulden. Inschrijven voor de woningen is nog niet mogelijk omdat het plan nog verder ontwikkeld en uitgewerkt moet worden. De gemeente heeft bewust gekozen voor luxe woningbouw. Wethouder de Man: "Uit onderzoek dat één tot twee jaar geleden voor de gehele Hoeksche Waard is uitgevoerd is gebleken dat er behoef- te bestaat aan hoogwaardige dure woningen. In Binnenmaas is een dure woonwijk aan de Binnenmaas gerealiseerd. Deze woningen werden al heel snel verkocht. Er is hier
in de Hoeksche Waard duidelijk behoefte aan dure huizen met veel grond. Met dit aanbod willen we voorkomen dat bewoners Oud- Beijerland en de Hoeksche Waard verlaten. ' ,

De wijk krijgt een ontsluiting via de Sportlaan. Deze weg loopt vervolgens als een ronde cirkel door de wijk. Het profiel van de Sportlaan wordt eveneens gewijzigd. Zo worden er parkeerplaats  voor de bestaande woningen aangelegd en wordt de weg voorzien van een berm, fietspad, opnieuw een berm
en een singel.

 

Kranten knipsel van rond het jaar 1999


Foto's van de woonwijk in aanbouw

Even-Buiten vanaf de woonwijk gezien 

Brochure van de woonwijk uit 1999


Maak jouw eigen website met JouwWeb